Henkilö- ja pakettiautojen talvihuollon tietoisku
Syksyn pimenevät illat ja ensimmäiset yöpakkaset ovat ensimmäisiä merkkejä tulevasta talvesta ja herätteitä varmistaa auton talvikunto.
Mikäli haluat itse määritellä henkilö- tai pakettiautosi talvihuollon tai renkaiden vaihdon ajankohdan, niin muistisääntönä voit pitää syysloman ajankohtaa. Kun ennen sitä huolehdit autosi talvikuntoon, niin vältät ammattihuoltajien kiireisimmät ajankohdat ja huollot voidaan tehdä sinun kalenterisi mukaisesti. Mikäli autosi ajokilometrit kertyvät pohjoisimmassa Lapissa, syyskuun loppu on tilastollisesti talvihuollon ajankohtasi.
Yleisiä auton talvihuollon tarpeita:
Talvirenkaat
Vaikka talvirenkaiden urasyvyys ja nastoitus olisivatkin vielä kunnossa, renkaiden maksimikäyttöikä on 6 vuotta. Vanhentunut rengas muuttuu iän myötä materiaaliltaan kovaksi ja menettää talvikäyttöön suunnitellut ominaisuutensa. Rengasvalmistajat suosittelevat kokonaisiäksi kymmentä vuotta, eli valmistuksesta kierrätykseen. Renkaan valmistusajankohdan voi tarkistaa renkaan sivussa olevasta DOT-merkinnästä, jonka neljä viimeistä numeroa kertovat renkaan valmistusviikon ja vuoden (Esim. 4621 = valmistettu viikolla 46 vuonna 2021).
Miksi talvirenkaat on uusittava?
- – Jos talvirenkaiden pääurien syvyys on alle 3 mm.
- – Jos yksittäiseen renkaaseen on tullut esim. viilto tai runkovika, jonka tunnistaa ajettaessa ravistuksena. Yhtä rengasta uusittaessa on huomioitava, että uusi rengas vastaa samalla akselilla olevaa ehjää rengasta.
- – Jos eri renkaiden nastojen keskinäinen määrä poikkeaa enemmän kuin 25%.
Milloin autossa pitää olla talvirenkaat?
– Talvirenkaita tulee käyttää 1.11.–31.3., jos sää tai keli sitä edellyttää,
– Marras-maaliskuun välisenä aikana saa käyttää myös kesärenkaita, jos alueen tieverkolla, myös pienemmät tiet huomioon ottaen, ei esiinny liukkautta tai sen uhkaa. Auton kuljettajalla on vastuu siitä, että talviolosuhteissa ajoneuvossa on talvirenkaat.
– Muistathan, että myös yli 750 kg:n luokittelumassan perävaunuja koskee myös talvirengassäännöt (esim. asuntovaunuja ja trailereita).
Akku
Henkilö- ja pakettiauton akku kestää normaalikäytössä 4–6 vuotta. Webaston tai vastaavan käyttö sekä talvella päivittäiset ajomäärät sekä laturin kuntokin vaikuttavat akun kestoon.
Milloin akku pitää vaihtaa?
– Auton merkkivalot ja huono käynnistettävyys tietysti varoittavat akun huonosta kunnosta, mutta ennakoivasti akku kannattaa vaihtaa viimeistään 6 käyttövuoden jälkeen.
– Jos akun jännite on alle 11,6 volttia, on akku lähes tyhjä. Täyteen ladatun akun jännite on 12,6 volttia.
– Suosittelemme akun kunnon määrittelemistä, kun tuot auton huoltoon. Autojen lisääntynyt elektroniikka ja tietojärjestelmät ovat tehneet akun vaihdosta ammattilasien työtä. Akun jännitteen mittaaminen ja mahdollinen uusiminen käy kätevimmin muun huollon ohessa.
Polttoainelämmitin
Polttoainelämmittimen, kuten Webaston ja Ebersprächerin toimintavarmuus on usein kytköksissä akun varaustilaan. Talviaamuin lämmitetyllä autolla pitäisi ajaa minimissään lämmitykseen käytetty aika, muutoin akku ei ehdi latautua tarpeeksi.
On suositeltavaa, että itse polttoainelämmitinkin huolletaan määräajoin. Valmistajien mukaan huoltotarkastus tulisi tehdä kahden vuoden välein.
Milloin polttoainelämmitin pitää huoltaa?
– Mikäli lämmitin on ollut käyttämättä koko kesäajan, on polttoaine haihtunut lämmittimestä ja se ei käynnisty.
– Jos lämmitin savuttaa, on todennäköistä, että likaantunut tai jäätynyt ilmanottosuodatin estää paloilman saannin.
– Kun edellisestä huollosta on kulunut kolme vuotta. Lämmitin sisältää kuluvia osia (esim. paloilmapuhallin, diesel/bensapumppu, palopesä tai sytytystulppa/hehkutulppa), joiden kunto on hyvä tarkistaa määräajoin.
Kaikki edellä kuvatut tarpeet ovat osa hyvää talvihuoltoa. Teemme huoltoa ja korjausta kaiken merkkisiin henkilö- ja pakettiautoihin Oulun Kuutamotie 5:ssä.